25 jaar Toetstheater

Het Toetstheater is al sinds 1994 een graag geziene gast op themadagen, symposia, conferenties en studiedagen, vooral in de zorgsector. De eerste interactieve voorstelling is bij een ethiekconferentie op 17 mei 1994 in het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Wij vragen al 25 jaar aan ons publiek om ons te regisseren. Dat maakt ieder optreden tot een unieke belevenis, bloedserieus en toch om te lachen.

Omdat wij nu feest hebben geven wij één gratis optreden weg, ter waarde van € 2.000! We horen graag waarom jouw organisatie dit gratis optreden verdient!

  • Over welk onderwerp mogen we het hebben? Denk bijvoorbeeld aan dilemma’s rond eigen regie, het betrekken van naasten, omgaan met moeilijk verstaanbaar gedrag, er zijn voor de ander (presentie), of misschien iets specifieks voor jouw afdeling of organisatie?
  • Wie zitten er in de zaal (max 100 – 125 deelnemers)? Denk aan zorgpersoneel, mantelzorgers, naasten, vrijwilligers, beleidsmakers etc?
  • Het Toetstheater verzorgt geheel gratis de acteurs, de sketches en de discussieleider. Van jou verwachten we een zaal, catering en mensen die komen kijken en meedoen.
  • Het Toetstheater zou het liefst nog voor de zomer bij jullie komen optreden. Is dit haalbaar?
  • Vergeet je contactgegevens niet te vermelden.

Stuur je motivatie vóór 1 maart naar info@toetstheater.nl. Op 15 maart 2019 bellen wij de winnaar, en maken wij de uitslag bekend via social media en onze website.

Filmpjes op website Naasten In Kracht

Naasten in Kracht is er voor naasten van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Via deze website krijg je informatie, tips, inspiratie en steun. Naasten in Kracht is een initiatief van van 9 cliënten - en familieorganisaties in de ggz. Het Toetstheater maakte samen met Rescon deze filmpjes https://naasteninkracht.nl/gesprekken-met-de-behandelaar-voorbeelden. Een fijne samenwerking!

Aanbod Interactief theater Relationele zorg GGZ, ontwikkeld in opdracht van MIND

In 2018 heeft het Toetstheater een interactieve theatervoorstelling ontwikkeld in nauwe samenwerking met de werkgroep Relationele Zorg van MIND. MIND is de koepel van patiënten- en familie-organisaties in de psychiatrie.

Mensen met een psychische kwetsbaarheid, afhankelijk van zorg vanuit de GGZ, willen een hulpverlener die naast en achter hen staat. Ook de inbreng van familie en naasten doet ertoe. Hoe vanzelfsprekend is dit in de praktijk?

Het Toetstheater onderzoekt op open en humoristische wijze ervaringen en inzichten, perspectieven en dilemma’s. Hoe versterken we de samenwerking? Wat staat er in de weg? Wat wil je veranderen? Er is werk aan de winkel voor de deelnemers in de zaal. Het Toetstheater daagt voortdurend uit tot perspectiefwisseling in de hulpverleningstriade, vanuit de vraag ‘wie kan ik voor jou zijn? ’

In drie succesvolle try outs is deze voorstelling herkenbaar en toegankelijk gebleken voor studenten, cliënten, hun naasten en behandelaars. Voor de try outs was het Toetstheater in oktober en november 2018 welkom bij 4e jaars studenten Sociaal Werk van Hogeschool Ede, op de familie- en naastendag van MIND, en tenslotte bij Lister. In het publiek waren cliënten, naasten én behandelaars vertegenwoordigd. Kijk ook eens bij de referenties op onze website www.toetstheater.nl

Hoe kan ik een optreden boeken?

Je kunt een interactieve voorstelling boeken voor de speciale projectprijs van € 1.250 excl BTW/ € 1422,50 incl BTW. Hier komen nog reiskosten bij á € 0,19 per km.

Voor dit tarief biedt het Toetstheater een voorstelling van 1,5 uur, met twee sketches die uit de try outs zijn voortgekomen. De try outs hebben een drietal sketches opgeleverd, een vierde is op komst. Er wordt ‘spelenderwijs’ doorontwikkeld:

  • Behandelaar wil voor cliënt een uitzondering maken, maar wordt door collega herinnerd aan regels en afspraken. Hoe vanzelfsprekend is het eigenlijk om buiten de kaders te denken?
  • Naaste zoekt nog naar haar plek in de triade cliënt- naaste – hulpverlener. Hoe lukt dat?
  • Overbelaste mantelzorger vindt het tijd worden om voor zichzelf te gaan zorgen. Hoe bespreek je dit in de triade cliënt,naaste en behandelaar ?

De keuze van sketches gaat in overleg. Daarbij kijken we naar: Wie komen er? Waarom wil je dit organiseren? Waar hoop je op? En uiteraard de invulling: Welke twee sketches sluiten het beste aan? Kleine aanpassingen voor beter maatwerk nemen we mee in het basistarief, voor extra wensen staat het Toetstheater open, maar zullen wij – altijd in overleg- extra tarief in rekening brengen.

Voor meer info over sketches en boekingsmogelijkheden kun je terecht bij Enny Keiren, discussieleider en front office van het Toetstheater, te bereiken via info@ennykeiren.nl of 0629129081

Toetstheater: uw regie begint al vóór de voorstelling

Bij theatergroepen wordt vaak gedacht aan entertainment, waarbij het publiek comfortabel achterover leunt. Het Toetstheater is gespecialiseerd in regietoneel, dus achterover leunen is er niet bij. Opdrachtgevers kiezen voor het Toetstheater om unieke optredens op maat.


Lees meer

Toetstheater en de bloem van Kitwood

Voor de sketches van het Toetstheater is de persoonsgerichte zorgvisie van Thomas Kitwood (1997) al jarenlang een inspiratiebron. Kitwood ontwikkelde een verrijkt model waarbij de mens niet langer herleid wordt tot zijn ziektebeeld. Dat is ook wat er op het toneel gebeurt: acteurs en discussieleider dagen het publiek uit om de interactie tussen zorgmedewerker en cliënt ‘persoonsversterkend’ te maken.

Lees meer

Toon meer artikelen