Toetstheater: uw regie begint al vóór de voorstelling

Bij theatergroepen wordt vaak gedacht aan entertainment, waarbij het publiek comfortabel achterover leunt. Het Toetstheater is gespecialiseerd in regietoneel , we noemen het zelf ook bemoeitoneel, dus achterover leunen is er niet bij.

Dít is wat onze opdrachtgevers, vooral uit het domein zorg en welzijn, van ons vragen:

“We denken aan een optreden van uw theater om het beeld van pratende hoofden actief en interactief te doorbreken”.

“Wij zijn zelf hard op weg om verbetering aan te brengen, kunnen jullie ons op speelse wijze helpen?”

Het Toetstheater staat al op de podia sinds 1994. Misschien wel juist door die ruime ervaring weten wij dat de beste voorstellingen zijn ontstaan uit co-creatie: wij vragen door, voordat wij gaan repeteren. Want wij willen graag weten waar het publiek zich mee mag gaan bemoeien, en waarom dat er toe doet. Zo halen we concrete praktijkvoorbeelden op die ons de juiste inspiratie geven: “Welke situatie zien we? Is er een aanleiding? Wat gebeurt er hier en nu? Waar draait het om (thema), wat willen we ermee? Beschrijf de hoofdrolspeler (protagonist): wat voor iemand is het? Wat houdt hem/haar bezig? Wat kan daarin mis gaan in de praktijk, ondanks goede bedoelingen? Wat gebeurt er dan of wat zegt iemand op zo’n moment? En wie zien we nog meer? “

Het bemoeitoneel, zoals het Toetstheater dat sectorbreed op de planken zet, staat altijd in het licht van een (zorg)visie waarin waarden zijn vastgelegd. Mensen hebben ook hun persoonlijke visie, zij staan ergens voor. Dus wat zijn de dilemma’s? De dialoog die ontstaat in onze hier- en nu sketches maakt het mogelijk dit alles met elkaar te delen. Dat is de kracht van de methodiek.

Dat kan best spannend zijn. Er is daarom een uitgangspunt waaraan niet te tornen valt: respect.

Respect voor de deelnemers die hun mening hardop zeggen in een volle zaal, of juist liever zwijgen. Respect voor de opdrachtgevers die immers hun nek uitsteken met deze actieve werkvorm.

Het prikkelen van de deelnemers in de zaal gaat nooit zover dat zij zich bespot of beledigd voelen. Ons publiek heeft een staat van dienst, dat bepaalt ook de toon waarmee wij hen uitnodigen te regisseren. De humor doet wel relativeren, en daagt uit om te reflecteren, bijvoorbeeld op vastgeroeste overtuigingen.

Onze opdrachtgevers moeten er altijd op kunnen vertrouwen dat de open dialoog ten goede komt aan de doelstelling van de bijeenkomst. Er staat altijd wat op het spel, dus dat vraagt om zorgvuldigheid en integriteit vanaf de eerste stappen in de voorbereiding.

En zo ontstaan unieke optredens op maat. Zoals voor transferverpleegkundigen over agressie, voor een zorgprogramma Moeilijk Verstaanbaar Gedrag over verschillen in teamcultuur, en voor huisartsen en praktijkondersteuners over de kwetsbare oudere patiënt in de huisartsenpraktijk. Neem voor meer voorbeelden eens een kijkje bij Referenties op onze website www.toetstheater.nl . Misschien komt u daar een keertje tussen te staan? Wij denken graag met u mee.

Enny Keiren, joker van het Toetstheater